Uczniowie i Nauczyciele poznali techniki sensorycznego oceniania kaw
W dniach 20-24 kwietnia br. uczniowie oraz nauczyciele Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim oraz Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Wolinie uczestniczyli w szkoleniu Sensory Skills prowadzonym przez instruktora pana Marcina Rusnarczyka – Mistrza Polski Baristów.
Dzięki uczestnictwie w szkoleniu uczniowie oraz nauczyciele poznali pojęcia oraz metodologię związaną z profesjonalną oceną sensoryki kawy w procedurze cuppingu, nauczyli się w sposób praktyczny oceniać odczuwane smaki, aromaty i teksturę kawy z użyciem druków oceny, a także nauczyli się jak unikać błędów w analizie sensorycznej.
Kurs przebiegał w miłej atmosferze z zachowaniem wszelkich zasad bezpieczeństwa. Uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty ukończenia szkolenia.
Zdobyta wiedza oraz nowe umiejętności z pewnością przyczynią się do wzrostu atrakcyjności na rynku pracy.