Konkurs kulinarny "Wariacje z pstrągiem"
We wtorek 24 kwietnia Stowarzyszenie Staszic zorganizowało Konkurs kulinarny „ Wariacje z pstrągiem” , temat przewodni konkursu: Pstrąg, marchewka i rzodkiewka. Konkurs skierowany był do uczniów ZSP im. Stanisława Staszica w Kamieniu Pomorskim w ramach projektu „ Kamień w zmysłach” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Priorytet VIII Edukacja , Działanie 8.6 Wsparcie szkół i placówek prowadzących kształcenie zawodowe, Regionalnego programu Operacyjnego Województwa zachodniopomorskiego na lata 2014-2020.
Cel konkursu:
- Tworzenie regionalnych tradycji kulinarnych.
- Promowanie Powiatu Kamieńskiego.
- Kształcenie umiejętności zawodowych z uwzględnieniem twórczych inspiracji uczniów
- Tworzenie sytuacji do prezentacji przez uczniów umiejętności zawodowych.
W konkursowe szranki stanęło 8 uczestników projektu „Kamień w zmysłach” Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Stanisława Staszica w kamieniu Pomorskim.
Uczniowie za zadanie mieli:
- przygotować samodzielnie przepis kulinarny na 5 porcji potrawy której tematem przewodnim jest „ Pstrąg, marchewka i rzodkiewka”.
- sporządzić i zaprezentować komisji potrawę w pracowni technologicznej ZSP,
Na przygotowanie potrawy uczestnicy mieli 3,5 godziny.
Jury w składzie
Justyna Teper – przewodnicząca, nauczyciel praktycznej nauki zawodu
Janina Mańczak - wieloletnia Pani dyrektor naszej szkoły i nauczyciel przedmiotów gastronomicznych
Piotr Kiełpiński – Wydział Edukacji, Kultury i Sportu Starostwo Powiatowe w Kamieniu Pomorskim
Komisja dokonała oceny organoleptycznej potraw, organizacji stanowiska pracy, techniki wykonania, czasu i rytmu pracy.
A oto wyniki tegorocznej rywalizacji:
Kamil Kubicki I KUC - ,,Pstrąg w sosie kolorowym’’
Katarzyna Wrona II TŻiGD - ,,Ptysie z pastą z pstrąga, marchewka w panierce i dip z rzodkiewki’’
Kamil Duda II TŻiGD - ,,Rolada szpinakowa z pstrągiem ojcowskim, marchewką i dipem z rzodkiewki’’
Wyróżnienia otrzymali:
Oliwia Frydrych II TŻiGD - ,,Grillowany pstrąg podany na puree z marchewki z rzodkiewką w trzech odsłonach”
Jesika Włodarczyk II TŻiGD - ,,Roladki zapiekane z pstrąga na pesto z liści rzodkiewki z kluseczkami leniwymi z marchewki”
Klaudia Przybysz II TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga z frytkami z marchewki’’
Klaudia Bartoszewicz II TŻiGD - ,,Mus z pstrąga, sałatka z selera, marchewki i rzodkiewki’’
Paulina Wdowiak III TŻiGD - ,,Tatar z pstrąga wędzonego otulony marchwią i rzodkiewką’’
Publiczność przyznała swoją nagrodę: Katarzynie Wrona z klasy II TżiGD.
Uczestnicy konkursu otrzymali pamiątkowe statuetki za zajęcie I, II i III miejsca, dyplomy oraz nagrody rzeczowe ufundowane przez Stowarzyszenie Staszic. Nagrodę za zajęcie I miejsca wręczył Starosta Powiatu Kamieńskiego Józef Malec, II miejsca wręczył Wicestarosta Powiatu Kamieńskiego Marek Matys , III miejsca- Dyrektor ZSP Andrzej Swatowski. Tego dnia oprócz konkursu kulinarnego szkoła była otwarta dla uczniów kończących gimnazjum.
Serdeczne podziękowania kierujemy Stowarzyszeniu Staszic, nauczycielom praktycznej i teoretycznej nauki zawodu oraz Panu Markowi Szymańskiemu za pomoc w organizacji konkursu.
Uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.